Sitedeki tüm içerikler Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği’ne aittir. Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği'nin izni olmaksızın hiçbir şekilde kopyalanamaz ve kullanılamazlar.






Derneğimiz Hakkında

TARİHÇE

Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği, 3 Mart 1949 tarihinde “Çocuk Dostları Derneği” adıyla kurulmuştur. Süreyya Ağaoğlu'nun önderliğinde İffet Halim Oruz ve Şevket Rado tarafından kurulan Derneğin amacı sokakta yaşayan, kimsesiz köprü altı çocuklarına barınma ve eğitim olanağı sağlayarak onların suça yönelmelerini engellemek ve topluma kazandırmaktır.Dernek 23.03.1951 tarihinde Bakanlar Kurulunun 3/12743 sayılı kararı uyarınca kamu yararına çalışan kurum statüsü kazanmıştır.

Derneğin 9 Mart 1949 tarihinde yapılan ilk toplantısında İdare Heyeti görev dağılım yapılmıştır. İlk toplantıya Süreyya Ağaoğlu (Başkan), Muhittin Üstündağ (İkinci Başkan), Hüsnü Arsan (Muhasebeci), İffet Halim Oruz (Sayman), Lili Nimet Selen (Yazman), Rezzan Tlabar (Yazman), Kazım Zafir (Üye), Safiye Hüseyin Elbi (Denetçi), Hasan Sadi Birkök (Denetçi), Bahadır Dülger (Yedek Üye), Hurşit Akkaya (Yedek Üye) Şevket Rado (Yedek Üye), Fahrünnisa Seden (Yedek Üye) katılmıştır.

Kuruluş toplantısını takiben sokaklardan toplanacak çocukların barınacağı bir yurt arama çalışmalarına başlanmıştır. Derneğin amaçlarını anlatmak, maddi manevi destek sağlamak üzere tanıtım yapmak ve resmi kurumlarla iletişimi kurmak üzere çalışma komiteleri kurulmuştur. Topluma Derneğin kuruluş neden ve amaçlarını duyurmak ve yardım toplamak üzere 11 Mart 1949 tarihli Akşam Gazetesinde bir beyanname yayımlanmıştır.

Dernek faaliyetlerine Eminönü'nde çiçek pazarında Çocuk Esirgeme Kurumundan devralınan  eski bir binada başlamıştır. Çocuk Dostları Derneği birçok hayırseverin de desteği ile 1954 yılında Fenerbahçe'de bir köşk kiralayarak faaliyetlerine orada devam etmiştir. Dernek bünyesinde koruma altına alınan kimsesiz çocuklara barınmanın yanı sıra iyi bir eğitim alma, iş ve meslek sahibi olma olanağı sağlanmıştır.

Dernek 1960'lı yıllarda sahibi bulunduğu Maslak Ayazağa'daki 13 hektarlık arazideki yurt binasına taşınmıştır. İçinde dershane, atölye, yatakhane, kütüphane ve spor aktivitesi için alanlar bulunan bahçe içindeki bina uzun yıllar erkek öğrenci yurdu olarak faaliyetlerine devam etmiş ve çok sayıda çocuğu yetiştirerek topluma kazandırmıştır.

Yaşamı boyunca çocuklara verdiği önemi “Hayattaki en büyük uğraşım çocuklar” sözü ile vurgulayan Süreyya Ağaoğlu’nun vefatından sonra Çocuk Dostları Derneği’nin ismine kurucusunun adı eklenerek Dernek Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği adını almıştır. 

Türkiye'de kimsesiz çocukların korunması ile ilgili mevzuattaki değişikler nedeniyle giderek öğrenci sayısının azalması üzerine erkek öğrenci yurdunu kapatma kararı alan Dernek, Maslak'taki binasında varlığını sürdürmektedir. Çeşitli burslar, okul kütüphaneleri, çeşitli yarışmalar ve ödülleri kapsayan çocuk ve gençler için eğitimi destekleyici projeler geliştirmek üzere  faaliyetlerine aralıksız olarak devam etmektedir.

Süreyya Ağaoğlu'nun topluma mirası olan Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği ve Dernek üyeleri tarafından 1996 yılında kurulan Süreyya Ağaoğlu Eğitim ve Öğretim Vakfı, iş birliği ve dayanışma içinde, çalışmalarını çağımıza uygun ve değişen ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde sürdürmeyi hedeflemektedir.

VİZYON

Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği ve Süreyya Ağaoğlu Eğitim ve Öğretim Vakfı, geleceğimizi inşa etmenin ancak iyi eğitim almış güçlü bir nesil tarafından mümkün olacağı inancıyla, eğitim alanında fırsat eşitliğine katkı sağlayarak, başarılı ve yetenekli öğrencileri eğitimleri süresince desteklemeyi ve bu desteği çeşitlendirerek sürdürmeyi hedefleyen, Cumhuriyetimizin temel değerlerine bağlı çağdaş bir vizyona sahiptir.

MİSYON

Başarılı ve üstün yetenekli çocuk ve gençlerin eğitimlerini desteklemek, gelişimlerine ve başarılarına katkı sağlamak, bunun için Tüzük ve Vakıf Senedinde belirtilen faaliyet alanlarında çeşitli projeler geliştirmek, bunları yurt geneline özellikle de dezavantajlı bölgelerde yaygınlaştırmak, bu amaçla gerektiğinde yerel yönetimler ve kurumlarla, eğitim alanında faaliyet gösteren diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapmaktır.